~ Scriitori contemporani români ~~
▪︎Întâmplările din Cazemata au loc într-un sat pescăresc, care are în centru o veche cazemată construită de naziști în vremea războiului. Despre construcție au circulat diverse povești de-a lungul timpului: că este blestemată, că are o serie de tuneluri care duc în diverse locuri din zonă sau că acolo se întâmplă lucruri deocheate. Cert este că exercită o atracție foarte mare pentru locuitori. Atunci când un puști care își petrece timpul în jurul cazematei moare în condiții bizare, începe o serie de evenimente care mai de care mai ciudate și mai stranii.
Cazemata atinge un echilibru perfect între realism magic, elemente fantastice și investigație. Descrierile locurilor și personajelor sunt atât de expresive, cinematografice aproape, încât te afunzi pe neașteptate în poveste.
▪︎Volumul Povestiri fantastice este o colecție de 17 nuvele din mai multe apariții editoriale, în care fantasticul și realul se împletesc armonios. Fiecare dintre aceste nuvele este o dovadă incontestabilă a măiestriei scriitoarei, Ana Blandiana fiind la fel de poetică în proză ca și în versuri.
▪︎Cititorii care au o pasiune aparte pentru supranatural, legende și superstiții, Casa din strada sirenelor este romanul gotic care-i va face să se îndrăgostească de literatura contemporană română. La granița dintre mister și horror, cartea include un profesor misterios, Faustin, douăsprezece cunoscuţi invitaţi la cină, povești stranii, întâmplări ezoterice, tărâmuri supranaturale; într-un cuvânt, thrillerul perfect de Halloween, sau poate de Sfântul Andrei, de care cititorii adulți se vor bucura din plin.
▪︎Povestea se concentrează în jurul personajului Ainur, un tătar din Murfatlar venit la o vârstă fragedă, în perioada tranziției din anii ’90, în noul cartier din Constanța – Faleza Nord. Ainur este un tânăr cu probleme, care se impune prin forță și frică, un personaj deopotrivă admirabil și detestabil. Dezvoltarea și prăbușirea lui Ainur se întâmplă pe fundalul unei Românii post-decembriste.
▪︎Cântecul păsării de plajă este o poveste vie, dezolantă și pe alocuri apăsătoare, care reușește să surprindă într-un mod foarte realist acel microunivers din cartierul constănțean. O lectură care vorbește despre rău și cum se instalează în sufletul oamenilor, dar și despre pedeapsa care vine mai devreme sau mai târziu.
▪︎Nostalgia este un volum alcătuit din cinci nuvele, publicat inițial în 1989 sub numele de Visul.
▪︎Nostalgia a consolidat poziția lui Cărtărescu ca unul dintre scriitorii fenomen ai perioadei postcomuniste. Cu metafore vii, descrieri atente și extrem de detaliate, volumul scoate în prim plan strălucirea stilistică cu care am ajuns să-l asociem pe Mircea Cărtărescu.
Comentarii
Trimiteți un comentariu